שינויים והתחלות חדשות יכולים בקלות להפוך למשבר מתמשך ולכן חשוב מאד לדעת להתמודד עם המצב על מנת לא ליפול לתוך המלכודת הזו.
זה נכון שאנשים שונים מתמודדים בצורות שונות עם שינויים והתחלות חדשות במיוחד כאשר אלו נכפים עליהם והם אינם מתוך בחירה.
רוב האנשים מפחדים משינויים ורק לעיתים רחוקות יכנסו לתהליך של שינוי כזה או אחר אם בקריירה ואם בחיים האישיים מתוך בחירה. בהרבה מקרים אנשים יעדיפו מצב שרחוק מלהיות אופטימלי עבורם אבל אותו הם מכירים והוא עדיין נותן להם מן תחושה של ביטחון.
אבל מה קורה כאשר השינוי נכפה עלינו ובהרבה מקרים שינויים או משברים מגיעים בצרורות כאשר האחד רודף את השני ונראה כאילו מישהו מנסה אותנו ולוחץ חזק על מנת לבדוק אותנו.
אז מה עושים? האם יש דרך להתמודדות עם המצב החדש שנכפה עלינו? האם יש איזה שהוא סוד שחלק מהאנשים כן מכירים ואני לא?
ובכן כמו שאמרתי קודם לכן אנשים שונים מתמודדים עם מצבים שונים בצורה שונה, יש מי שיודע להתמודד עם שינויים ומשברים ביתר קלות ויש כאלה ששוקעים מטה ולא מצליחים לאסוף את עצמם.
אני הולך למנות מספר המלצות שבהחלט יוכלו לעזור לאלה מכם שקצת פחות יודעים להתמודד עם שינויים שנכפים עליהם שלא לומר משברים.
המלצות להתמודדות עם שינויים והתחלות חדשות:
- קחו את הזמן – לא סתם אומרים שהזמן עושה את שלו, במצבים כאלה חובה לקחת פסק זמן ולהסתכל על המצב החדש שנוצר ומה אני הולך לעשות איתו זה גם אותו פרק זמן שנדרש כדי להבין שזה מצב חדש ושאי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור. צריכים גם להפנים שכרגע מדובר בתהליך וצריך לתת לו את הזמן. הרבה אנשים מנסים בטעות למצוא פיתרון מיידי כיוון שזהו אינסטינקט טבעי שלנו, לצאת ממקום שגורם לנו סבל או שאינו גורם לנו לעונג. לעולם אל תנסו להאיץ את התהליך כי אלו בדיוק המקומות שבדרך כלל יפילו אותנו ויצרו אכזבות ותסכולים שרק יחמירו את המשבר.
- הכינו לעצמכם מערכים זמניים- אתם חייבים למצוא דרך להמשיך ולתפקד גם אם מדובר בפעולות כמעט אוטומטיות אבל כמו שאומרים החיים נמשכים. אפשר ורצוי להגיע להחלטה פנימית להתייחס למצב הנוכחי כמצב זמני ובו בזמן להשקיע אנרגיה בחיפוש אחר חלופה.
- אל תפעלו רק על מנת לפעול – המצב הנוכחי אליו נקלענו הינו מתסכל, אך אין זה אומר שעלינו לקום ולעשות משהו, למרות שזו תגובה מובנת היא עלולה רק להחריף את המצב. תהליך המעבר דורש מאיתנו ראשית להשלים ולסיים פרק זה בחיינו ובמקביל להתחיל וללמוד לקראת הצעד הבא. מה שזה אומר הוא שעלינו להישאר במצב בו אנו נתונים כרגע על מנת להשלים תהליך חשוב ולא להכשילו באיזו פעולה חפוזה.
- דאגו לדברים הקטנים – מישהי שמאד יקרה לליבי אמרה לי פעם שאושר בנוי מפיסות קטנות של הנאה. הקפידו לשמור על אותם הרגלים שהקנו לכם את אותן הנאות קטנות ועל תוותרו עליהם במטרה לעשות איזה שינוי גדול כי זה בפירוש יכשיל אתכם. אז אם נהגתם לצאת לפאב פעם בשבוע עם חברים או לצפות בתכנית טלביזיה אהובה זה לא יהיה הזמן המתאים לוותר על זה כי דווקא עכשיו יותר מתמיד זה יוכל לשמור על שפיותכם ולהשאיר לכם את אותן פיסות הנאה שנותרו פה ושם.
- בדקו את הצד האחר של השינוי – כמו שציינתי בהתחלה ישנם שינויים שנכפים עלינו וישנם כאלה שמבחירה ולכל אחד מהם קשיים משלו. אם השינוי נכפה עליכם אז תרצו לגלות את היתרונות שהוא מביא עימו מה שיגרום לכם אוטומטית לכעוס פחות על מי או מה שהביא עליכם את השינוי. ואם אתם בחרתם לעשות את השינוי תמצאו מספיק סיבות מדוע לא לחשוב על המחיר שאתם משלמים כי אז הוא יוריד את רמת הנחישות שלכם. בכל מקרה חשוב תמיד לבחון ולראות את שני צידיו של המטבע.
- מצאו אוזן קשבת – בזמנים כאלו בהם אתם עוברים שינוי או מעבר כזה או אחר רצוי מאד שיהיה לצידכם אדם שתוכלו לדבר איתו, לא חשוב אם מדובר במאמן מקצועי או חבר טוב. לא שאתם ממש צריכים עצה ממישהו אבל היו קשובים תנו לאדם שאיתו אתם מדברים ונמצא במקום אחר מכם להביע את דעתו. היזהרו מאלה שיודעים בדיוק מה אתם צריכים לעשות ואל תדחו על הסף הצעות ורעיונות שונים משלכם.
- חישבו על התהליך אותו אתם חווים כעל נטישת מצב קיים, לקיחת פסק זמן לתקופת מה, בחינת המצב וחזרה עם תשובות – עליכם להישאר זמן מה במצב הניטרלי ולהתייחס אליו כאל פסק זמן להשתנות והתחדשות. כך תצאו ממנו חזקים ומוכנים יותר משהייתם כשנכנסתם אליו.
לסיכום אני יכול לומר גם מתוך ניסיון אישי של אחד שעבר משבר או שניים בחייו שאם תעבדו לפי ההמלצות שהבאתי כאן יש סיכוי גדול שתעברו בצורה קלה יותר את תהליך המעבר או השינוי. איני יכול להבטיח כי כל הקשיים ייעלמו כלא היו אבל אין לי ספק שזה יקל במידת מה על תהליך השינוי אותו אתם עוברים.
ב ה צ ל ח ה.